Adéla Klečková

Image

Kybernetičtí elfové

Konflikt temných armád trollů proti hrdinným jednotkám elfů, který rozhodne o budoucnosti lidstva? To není zápletka nové fantasy knížky, ale docela přesný popis střetů, které probíhají ve virtuálním prostoru každý den. Takzvaní „kybernetičtí elfové“ představují zvláštní druh kybernetických aktivistů, kteří bojují proti lžím a dezinformacím a samozřejmě také internetovým trollům. A to nejen v online prostředí, ale také ve skutečném „off-line“ světě.

Elfské hnutí bylo založeno hrstkou nadšenců v Litvě v roce 2014 a k roku 2022 se rozrostlo do 14 zemí střední a východní Evropy. Uskupení aktuálně čítá okolo 4 000 členů, někteří z nich pochází i z České republiky. Ke svému boji využívají ty nejmodernější postupy a nejnovější technologické zbraně – mimo jiné také metody open source inteligence a memetic warfare.

V rámci přednášky se seznámíte s fenoménem kybernetického aktivismu a poznáte příčiny jeho rostoucího významu ve veřejném životě̌ 20. let 21. století. Následně se zaměříme na jedno z nejtajemnějších hnutí kybernetického undergroundu vůbec – kybernetické elfy. Povíme si něco o jejich historii, fungovaní a misích, na které se v boji proti dezinformacím vydávají. Dále se seznámíte s hlavními protivníky elfů – internetovými trolly. Zjistíte, jakou roli hrají v informační válce, a poznáte způsoby, jakými zneužívají moderní technologie (jako například umělou inteligenci, big data, cílenou reklamu atd.). Na závěr vám ukážeme praktické příklady škodlivého dopadu dezinformací na české i nadnárodní firmy. Těšit se můžete i na praktické́ tipy, s jejichž pomocí budete moci sami podpořit kybernetický aktivismus a lépe bojovat proti dezinformacím a lžím ve virtuálním prostoru.

Přednáška tak přímo souvisí s hlavním tématem konference – akcentuje totiž roli člověka jako oběti či hrdiny ve stále více se digitalizujícím světě a s tím souvisejících informačních a kybernetických konfliktů.


Adéla Klečková 

Adéla se zaměřuje na konflikty v kybernetickém prostoru a na kybernetický aktivismus. Vystudovala „summa cum laude“ Fakultu válečných studií na King's College London. Vedla výzkumné projekty tykající se kybernetických a informačních operací pro mezinárodní organizace a instituce, jako jsou Evropský parlament či Severoatlantická aliance. Za podpory amerického think-tanku German Marshall Fond v rámci ReThink CEE napsala v rámci ročního výzkumu první vědeckou práci svého druhu na téma panevropského hnutí kybernetických elfů. Je členkou Digitálních Sherlocků (uskupení expertů na open source inteligence) a absolventkou stejnojmenného kurzu pořádaného think-tankem Atlantic Council. Za výzkumné aktivity byla zařazena španělským think-tank CIDOB na seznam 35 mladých technologických lídrů.


Vytisknout