Marlien Varnfield

Image

Zabezpečení zdravotnických řešení v kybernetické éře

Kybernetická bezpečnost v oblasti zdravotní péče má zásadní význam pro ochranu soukromí pacientů i integrity systémů zdravotní péče. Náš svět je stále více propojen digitálními technologiemi a s tím se zvyšuje zranitelnost zdravotnických systémů vůči kybernetickým hrozbám. 

AEHRC využívá výzkumné kapacity pěti výzkumných skupin - zdravotnické informatiky, analýzy zdravotnických systémů, biomedicínské informatiky, transformační bioinformatiky a výzkumu zdravotnických služeb - k podpoře digitální transformace zdravotní péče v celé Austrálii. AEHRC úspěšně realizovalo studie, které zahrnují různé iniciativy, jako je usnadnění možnosti rodin s předčasně narozenými dětmi sledovat na dálku své děti v nemocnici, nasazení inteligentnějších senzorů pro bezpečnější domácnost, které pomáhají starším Australanům, kteří žijí samostatně, vytváření algoritmů pro stratifikaci rizik pacientů pro plánování propuštění a navrhování diagnostických nástrojů, systémů pro podporu rozhodování, telemedicínských řešení a využívání umělé inteligence pro analýzu lékařských snímků a dat.

Jednou z hlavních výzev je obrovský objem a rozmanitost dat generovaných v rámci řešení zdravotní péče, včetně elektronických zdravotních záznamů, souborů lékařských snímků a osobních identifikačních údajů. Propojená povaha ekosystémů zdravotní péče, do nichž jsou zapojeny různé zúčastněné strany, jako jsou nemocnice, kliniky a dodavatelé třetích stran, zvyšuje plochu pro útoky a složitost zabezpečení dat. 

Dodržování regulačních požadavků, jako je například australská TGA, představuje další složitou vrstvu ochrany zdravotnických dat. Organizace se musí orientovat ve složitém prostředí právních a regulačních rámců a zároveň dodržovat zákony na ochranu dat a oborové standardy. Společné úsilí a standardizované bezpečnostní protokoly jsou nezbytné pro zmírnění rizik v celém dodavatelském řetězci zdravotní péče.


Marlien Varnfieldová

Marlien Varnfieldová je jako hlavní vědecká pracovnice CSIRO(federální vládní agentura vědeckého výzkumu v Austrálie) známá svou inovativní prací v oblasti digitálního zdravotnictví a zdravotnických intervencí. Marlien je pevně odhodlána zlepšovat výsledky zdravotní péče, a proto v roce 2012 nastoupila jako postdoktorandka do řad australského výzkumného centra eHealth, kde v současné době působí jako vedoucí skupiny pro digitální terapii a péči. V této funkci stojí v čele nejmodernějšího výzkumu zaměřeného na optimalizaci strategií řízení a zlepšování zdravotních výsledků u zranitelných skupin obyvatelstva, včetně starších osob, osob se zdravotním postižením, chronických onemocnění a pacientů postižených úrazem. Marlieniny inovativní výzkumné projekty nejenže vyústily v četné prezentace a publikace, ale také se promítly do hmatatelných výsledků. Jedním z takových úspěchů je komercializace špičkové platformy pro kardiologickou rehabilitaci, která přináší revoluci ve způsobu péče o kardiaky. Kromě toho její úsilí vedlo k rozsáhlému zavedení digitálního řešení pro léčbu těhotenské cukrovky, které se stalo standardní péčí v několika zdravotnických službách.

Marlien se v současné době podílí na vývoji a implementaci systému řízení kvality (QMS) pro řízení návrhu a vývoje produktů Software jako zdravotnický prostředek (SaMD), aby byla zajištěna schopnost CSIRO(federální vládní agentura vědeckého výzkumu v Austrálie) poskytovat výstupy odpovídající potřebám a očekáváním průmyslu. Tyto činnosti zahrnují vzdělávání a školení napříč programy, tvorbu dokumentace, přestavby a zdokonalování softwaru, audity a nakonec certifikaci.

Jako hlavní členka fakulty na Evropském kongresu o eKardiologii a eZdraví v Berlíně a Moskvě a na mnoha pozvaných přednáškách se Marlien podělila o své znalosti a postřehy s celosvětovým publikem, čímž dále upevnila svou pověst myšlenkového lídra.