Jaak Tarien

Image

O kolaborativní umělé inteligenci a kyberbezpečnostních operacích mezi spojenci

Budeme prosazovat myšlenku kolaborativní umělé inteligence (AI) a zkoumat definici, potenciální přínosy, výzvy a řešení společných systémů AI. Prediktivní schopnosti umělé inteligence zlepšují rozhodování v různých oblastech, podporují spolupráci při vytváření nástrojů z kolektivních znalostních bází a zmírňují zkreslení díky sdíleným datům. V oblasti kyberbezpečnosti AI usnadňuje reakci na globální hrozby díky společnému situačnímu povědomí, sdílení zpravodajských informací o nových vektorech hrozeb a umožnění koordinovaného vyšetřování a odstraňování hrozeb.

Spolupráce mezi občany, společnostmi a vládami v oblasti datových aplikací podporuje důvěru a přijímání nových služeb, čímž podporuje inovace a růst. Společné nástroje umělé inteligence se zachováním kontroly nad důvěrnými údaji posilují vzájemnou důvěru mezi spojenci a podporují užší spolupráci. Existují však výzvy v oblasti vývoje a provozu, s regulačními snahami v EU a po celém světě. Technologie, jako je bezpečné vícestranné výpočty (Multi-Party Computation), federativní učení (Federated Learning), důvěrné výpočty/důvěryhodné prostředí pro provádění (Trusted Execution Environments) a homomorfní kryptografie (Fully Homomorphic Encryption), podporují distribuovanou kontrolu a řeší váhání při sdílení citlivých údajů.

Rozdíl v infrastruktuře, které dominují američtí poskytovatelé cloudových služeb, podtrhuje potřebu škálovatelné platformy pro bezpečné výpočty napříč cloudy. Budování důvěry pro přeshraniční sdílení dat v oblasti kybernetické bezpečnosti vyžaduje čas, přičemž probíhající pilotní projekty, jako jsou VORMSI a ECYSAP, podporují důvěru prostřednictvím mezinárodní spolupráce, kterou podporuje Cybernetica.

Hluboká důvěra v digitální sféře vyžaduje, aby se s národy zacházelo jako s rovnocennými partnery se suverenitou nad jejich digitálními identitami. Vzhledem k rozdílným zdrojům se sdílení stává kritickým, což usnadňují nové bezpečnostní technologie zajišťující kontrolu nad daty a informacemi o identitě. Naše práce vybízí zúčastněné strany, aby iniciovaly bezpečné sdílení dat a projekty kyberbezpečnosti s mezinárodními partnery s cílem posílit vztahy a vybudovat budoucnost založenou na spolupráci.


Jaak Tarien

Brigádní generál Jaak Tarien nedávno zahájil svou novou kariéru v etablované estonské technologické společnosti Cybernetica, www.cyber.ee , kde Jaak vede vývoj evropského systému bezpečné digitální vojenské mobility (SDMMS).  Projekt SDMMS, je konsorciem 11 partnerů z 10 zemí a bude vyvíjet bezpečné řešení založené na informačních a komunikačních technologiích, které usnadní přímou a bezpečnou výměnu informací mezi zeměmi žádajícími a schvalujícími jakýkoli vojenský přesun. Před svým nedávným odchodem do důchodu měl Jaak za sebou vynikající 28letou vojenskou kariéru a mimo jiné působil jako velitel estonských vzdušných sil v letech 2012-2018 a jako ředitel Kooperativního centra excelence kybernetické obrany NATO (CCDCOE) v letech 2018-2022. Jaak je absolventem United Stated Air Force Academy, kde v roce 1998 získal bakalářský titul. Později Jaak přidal dva magisterské tituly z USAF Air University Air Command and Staff College v roce 2005 a National Defense University Eisenhower School for National Security and Resource Strategy v roce 2018.